Новини

Ловни птици – яребица

Pedrix perdix или яребица е птица от семейство Фазанови. Среща се в по-голямата част на Европа и Азия. Обитава открити местности, засяти със земеделски култури. Яребиците обикновено са в ръждиви и кафеникави цветове, а мъжкият се отличава с тъмно петно на гърдите, оградено с тясна бяла ивица. Женският екземпляр тежи около 300 – 350 грама, а мъжкият около 500 грама.

Начин на живот и хранене

Яребицата води уседнал начин на живот. Забележително при този вид птици е, че в северните райони може да издържи до – 50 градуса. Живее най-често на роднински групички, като се разделят единствено през размножителния период. Яребицата се храни със зърнени култури, различни растения и насекоми.

Нейни неприятели са грабливи птици, хищни бозайници, влечуги като ястреби, соколи, порове, лисици, невестулки, вълци и змии.

Размножаване

В началото на годината се оформят двойки и заемат определена територия. През май-юни женската снася до 12 яйца, които добре скрива под храст или гъста растителност. Женската може да мъти до 18 яйца, като те са разположени едно нас друго. След като се родят малките прекарват известно време в гнездото, след което излизат с майката в търсене на храна. Нужни са три седмици, за да могат малките да летят като възрастни екземпляри.

Лов на яребица

В България ловът на яребици е разрешен от 1 октомври до 30 ноември. Най-подходящата порода куче за лов на яребица е Английският пойнтер, Доказано е, че породата надушва дивеча от 300 м. Тази птица почти винаги се настанява в близост до ниви с фуражни култури като предпочита високата трева между нивите и откритите площи с малко храсти.

Очаквайте скоро продължение на тема ловни птици. Разгледайте аксесоарите на Hunter George за птичи лов в онлайн магазина ни. Направете Вашата поръчка и се възползвайте от пролетните намаления.

Сподели: