Новини

Ловни кучета – английски сетер

Английски сетер – е популярна порода ловни кучета. Те са перфектни и в ролята си на домашни любимци заради дружелюбния си нрав. Кралските семейства в Англия са го използвали като куче компаньон. То чудесно се разбира с децата и обича да общува с хора.

История на породата

Историята на Английския Сетер започва през XVI век, когато английски аристократи са се заели със създаването на нова ловна порода. За целта са били кръстосвани представители на породите голям воден шпаньол, английски спрингер шпаньол и испански пойнтер. В резултат на което се получило красиво куче с перфектни работни качества

Характеристика на ловно куче английски сетер

Използва се за лов на фазани, пъдпъдъци и яребици. Породата е разпространена из цяла Европа. За кучето е любопитно, че “гледа с носа си” и за това е много ценен от страстните ловджии. Кучето е средно голямо и пропорционално. Лесно се подлага на дресировка и това е още една причина да е предпочитана порода.

Любопитни факти за английски сетер

Английският Сетер е почти безшумен по време на лов, тъй като копринената му козина намалява триенето с клоните на храстите, покрай които минава в преследване на дивеча. Английският Сетер е бърз бегач, който може дълго време да поддържа една и съща скорост. Когато усети дивеча той застава в стойка и след това преминава в лек бяг, като се движи така, че почти докосва с гърди земята. 

Недостатъци

Тази порода куче може да прояви желание за надмощие над стопанина си. Това може да бъде овладяно чрез категорично лидерско надмощие от страна на стопанина. Друг недостатък е силно развито ловно поведение. Поради това не е препоръчително да бъде пускано свободно да тича в града. Би могло да пострада или да се изгуби ако подгони друго животно.

Сподели: