Новини

Антилопа Импала

Научете повече за антилопа импала.

Импала (Aepyceros melampys) е средноголяма африканска антилопа. Името “импала” идва от названието на тези антилопи на език банту. Дори столицата на Уганда – Кампала, е наречена на импалата. Кампала означава ” там, където живеят антилопите импала”

Импала е висока между 85 и 100 сантиметра и може да достигне тегло между 40 и 80 килограма. Много грациозно животно, което има светложълт косъм по главата и шията, тъмнокафяв по задната част и бял по корема и около очите. Женските екземпляри нямат рога, а мъжките притежават много големи, с форма на лира. Интересен факт е, че могат да достигнат до 90 сантиметра.

Антилопа Импала – начин на живот

Импалата води стаден начин на живот с приблизителен брой 40 индивида. Най-често в тези групи се наблюдават женски с техните малки. Импалата се разпределя в социални групи – териториални мъжки, млади мъжки и женски групи.

Атлетите на саваната

Импалата има два характерни скока. Първият е с височина до 3 метра, над растителност или други себеподобни. Скокът е дълъг до 10 метра. Вторият вид представлява поредица от скокове в различни посоки. Тях импалата ги прави, за да заблуди хищниците.

Наричат импалата “атлет на саваната”. Това е така, защото могат да развиват скорост до 75 километра в час. Още един любопитен факт е, че импалата може да издаде силен рев, който да бъде чут на разстояние до 2 километра.

Импалата се храни с треви, ниски храсти, понякога и с плодове, които съдържат много вода. По време на хранене стадото обгражда уязвимите членове от групата, оставяйки ги по-навътре в растителността. По този начин те са защитени от евентуално нападение от хищници.

Желана плячка за всеки голям хищник

Те живеят в постоянна готовност и на щрек, тъй като са най-желана плячка за леопарди, гепарди, лъвове и крокодили. Малките могат да бъдат нападнати от бабуини, орли и чакали. Когато импалата е в опасност тя повдига опашката си, докато прави серия от скокове. Белият цвят в долната част на опашката се вижда от далеч и по този начин предупреждават другите себеподобни. Друг характерен начин за съобщение “Опасност” е освобождаване на феромони. Те се отделят от жлезите в краката на импалата по време на скачане.

Източници: miau.bg , bg.wikipedia.org , pixabay.com

Сподели: