Новини

Всичко, което трябва да знаем при избора на нож

За всеки ловец или рибар, ножа е един от най-важните аксесоари и задължителна част от екипировката. Пишем тази статия, за да ви запознаем с този инструмент и да направите правилно избора на нож. Да изберете такъв, който ще ви върши най-ефективно работа и ще ви осигури максимален комфорт.

Елементи на ножа

Елементите на ножа и неговата форма определят качествата, оптималната функция и комфорта при работа с ножа. Ето неговите елементи и тяхната функция:

  1. Първичен скос или острие – ако ножът е източен с по-голям ъгъл, то може да понесе по-големи натоварвания. Важи и обратното. Ако ножът източен с по-малък ъгъл не бива да се подлага на голям натиск, за да не се пречупи;
  2. Режещ ръб или наричан още вторичен скос – най-важната част от ножа;
  3. Коремче;
  4. Незаточена част – тази част се използва за упора на показалеца и по този начин се постига по-голям контрол при рязане;
  5. Гръб на клина – използва се за упора на другата ръка, при необходимост от по-голям натиск. Пример за ножове без груб са двуострите ножове – кинжали, ками.
  6. Канал – те спомагат за олекотяване на ножа;
  7. Гард – той не позволява при мушкане ръката да се изплъзне напред по острието и да я предпази от наранявания;
  8. Дръжка – тя определя функционалността на ножа. Формата и материала трябват да бъдат подходящо съчетани за максимално удобство;
  9. Пета – доста често в края на дръжката се монтира метална част, която служи за баланс и стабилност;

Един от най-предпочитаните варианти ножове за намушкване е този, при който върхът съвпада с централната ос на клина. Което означава, че върхът е в линията на захвата. Когато има разминаване на осите на върха и захвата е много вероятно китката на ръката да бъде пренатоварена или контузена при силен пробождащ удар.

Важна роля играе и централната ос. Ножовете с права ос и режещ ръб са с най-широко разпространение. Това е така, защото са лесни за изработка и поддръжка. Ножът реже в две посоки – на дърпане и на бутане. Когато линията на режещия ръб е успоредна на оста на рязане, имаме острие, което е еднакво ефективно както на рязане с бутане, така и на рязане с дърпане. 

Разгледайте предлаганите от Hunter George ножове в нашия онлайн магазин тук. Ако имате нужда от съдействие, не се колебайте да се свържете с нас.

Сподели: