Новини

Соколарство

Соколарството в България и Арабския свят

Соколарство или лов с обучени грабливи птици. Този вид лов е развит още от Древността и се изразява във връзката на човека с птиците.

Под лов със соколи се има предвид спортът, при който плячката се улавя, или се прави опит за улавянето й, с помощта на обучени грабливи птици. Соколарството полага грижите по опазването на птиците и техните местообитания, връщането в природата на излекувани птици и възстановяване на редки и застрашени видове, чрез изкуствено развъждане. Соколите ловят предимно пернати, но може и зайци. Всички птици-хищници могат да бъдат обучени да ловуват, но от минали времена, та до днес, се предпочита соколът. Той е бърз, с остро зрение и безстрашен. В днешно време соколарите предпочитат само няколко вида соколи – северният, ловният, скитникът, далматинският и малкият сокол.

В Западна Европа има десетки развъдници, тъй като за лов се използват не само взети от природата птици-хищници. Това благоприятства нарастването на популациите. В България се наблюдава увеличаване на броя птици от вида сокола скитник.

Соколарство в Арабския свят

Самият сокол, наричан сакр (араб.), е птица, на която арабите силно се възхищават, заради пленителната и красота, стойката, острото зрение и величествеността.

В Арабския свят соколарството е на почит и се практикува от хилядолетия. Едно от арабските племена, а именно бедуините ловуват със соколи. Твърди се, че за бедуина те са най-свещените птици. В ОАЕ се обръща особено внимание на опазването им. С тях се ловува не само дребен дивеч, но и газели, дропли, дори и щрауси. Бедуините имат много интересен метод за обучение на пернатите. Този метод кара птицата да кацне върху главата на животното, по този начин му пречи да вижда и да се ориентира. То спира и соколарят стига до плячката. След края на ловния сезон някои от соколите се пускат отново в дивата природа.

В Арабския свят вече има специализирани свръхмодерни болници за лекуване на грабливи птици. Те разполагат с цялата необходима апаратура, която да е в помощ на пернатите. Включително аудио-визуална техника, за да могат стопаните да се свързват с птиците си.

Източници: bglov.com, bg.wikipedia.org,pixabay.com, pexels.com

Сподели: