Новини

Дива свиня – характеристики и начин на живот

Едър, космат дивеч, който всява уважение във всеки представител на животинския свят, а именно дива свиня. Разпространена е в Европа, Северна Африка и Азия. Тя е от тип хордови и клас бозайници.

Дивата свиня има здраво и масивно тяло, което е покрито с груба козина. През зимата тялото и се покрива с мека и гъста козина, за да запази температурата на тялото в студения период. Окраската варира от тъмнокафява до сива.

Начин на живот и хранене

Тя води стаден начин на живот, като образува малки групи, в които има няколко женски и техните малки. По-възрастните мъжки екземпляри живеят усамотено. Дивата свиня е всеядно животно и се храни различно през четирите сезона. През пролетта със зелена растителност и насекоми, ябълки, круши и царевица. През есента е необходимо да се храни най-много, тъй като трябва да събере запас от мас за зимния сезон. Дъбовите и букови жълъди са любимата храна, луковици, коренища, охлюви и мишки също.

Размножаване

При нормални условия сватбения период на дивата свиня започва от средата на ноември и продължава до края на декември. За полово развита дива свиня се счита след навършване на двегодишна възраст. Бременността и продължава 140-150 дни.

Обикновено младите женски раждат от 3 до 6 малки, а възрастните – 10 и повече.

Кога се ловува?

Дива свиня се ловува на групов лов от 1 октомври до втората неделя на месец януари. А групов лов в ловни дворове към бази за интензивно стопанисване на дивеча (мъжки и приплоди) от 1 октомври до последния ден на февруари.

Сподели: